Guarició d’un home hidròpic
Lluc 14,1-6

Text Bíblic

Un dissabte, Jesús va anar a menjar a casa d’un dels principals dels fariseus. Ells l’estaven observant. Davant d’ell hi havia un home que era hidròpic. Llavors Jesús va preguntar als mestres de la Llei i als fariseus: “¿És permès o no de curar en dissabte?”

Però ells callaven. Jesús agafà aquell home, el va guarir i el va fer marxar. Després els digué: “Si a un de vosaltres li caigués al pou en dissabte el fill, o tan sols el bou, ¿no l’en trauria tot seguit?” I no van ser capaços de donar-li cap resposta.

Lluc 14,1-6

Comentari

Jesús va compartir la taula amb els pecadors, però també amb els fariseus. Quan els pecadors convidaven Jesús a casa seva ho feien sincerament, però els fariseus sovint tenien segones intencions, potser també aquell dissabte. Davant de Jesús seia un home amb tot el cos inflamat, una malaltia que feia horror de veure. No sabem si aquell home era un convidat al banquet, si hi havia entrat d’esquitllentes o bé si era un convidat “trampa” preparat pels fariseus.

A Jesús li agradava molt fer preguntes, en els evangelis en trobem més de 300! Jesús, que sabia què pensaven els fariseus, s’avançà i els féu ell mateix la pregunta: “És permès de curar en dissabte?” I la resposta? El silenci. Els caçadors no volien ser caçats. Jesús respongué la pregunta que havia fet no amb paraules, sinó amb obres, i curà aquell home.

No sabem res d’aquell home, no sabem si tenia fe en Jesús o no en tenia, no sabem si els fariseus l’havien manipulat o no, però això no sembla importar a Jesús. Jesús va agafar l’home, el tocà com no l’hauria tocat mai cap dels fariseus, i el va curar. I el va fer marxar, Jesús no volia que ningú utilitzés aquell home, aquell home ni cap altre home.

I aleshores arribà la segona pregunta de Jesús per als fariseus: “Si el vostre fill caigués al pou en dissabte, ¿no l’en trauríeu tot seguit?” I on els fariseus abans callaren, ara van quedar sense resposta. Perquè per a Déu cada home malalt és un fill que ha caigut al pou, i ni el descans de dissabte pot evitar que Déu li allargui la mà i el tregui. I així com el Pare continuava treballant en dissabte, també el Fill va treballar.

Per aquells fariseus que no sabien què respondre encara va tenir Jesús tres lliçons més: quan us convidin a un banquet, aneu a posar-vos al darrer lloc; quan sigueu vosaltres els qui feu el banquet, convideu-hi els pobres i els invàlids que no tenen res per recompensar-vos; i recordeu que Déu també us convida a un banquet, però no hi entrareu pas si no accepteu cada dia la seva invitació servint els altres amb amor.