La resurrecció de Llàtzer
Joan 11,1-46

Comentari

Mentre Jesús acompanyava a Jaire a casa seva, la seva filla va morir; Jesús s’havia aturat a atendre la dona amb pèrdues de sang. En el cas de Llàtzer, però, Jesús va endarrerir volgudament el viatge a Betània per deixar que morís. Tenia una lliçó per a les seves amigues i per als qui les acompanyaven: els volia mostrar què era la mort per als qui creien en ell i ho volia fer amb fets i no amb paraules.

Jesús parlava dels morts com si dormissin. Els deixebles no ho entenien i ell els va haver d’aclarir que Llàtzer era mort. Per a Jesús la mort no és el final, és només com un son del que ell ens despertarà: “El nostre amic s’ha adormit, però vaig a despertar-lo.” Les paraules de Jesús no són només per als deixebles, sinó per a cadascun de nosaltres, els seus amics. La glòria de Déu no és només la tornada a la vida de Llàtzer, sinó la resurrecció de cada persona morta.

Marta era més atrevida que Jaire perquè era amiga de Jesús i li va retreure el seu retard: “Si haguessis estat aquí, no s’hauria mort.” Tot i això, no es va rendir: “Jo sé que Déu et concedirà el que li demanis.” Marta sabia bé el que demanava, i Jesús, també. Però la resposta que va rebre no li va agradar: “El teu germà ressuscitarà.” Marta ja sabia que Llàtzer ressuscitaria a la fi dels temps, però allò no la consolava.

Quan Jesús va veure com Maria i els seus amics ploraven, es va commoure profundament i va plorar. No va plorar per Llàtzer, que estava a punt de despertar de la mort. No va plorar per les persones que moren, que Déu Pare desperta de la mort. Va plorar pel sofriment humà davant de la mort, per la foscor que s’estén entre els homes i Déu i ens fa veure la mort com el més terrible de tots els mals.

Jesús va pregar en veu alta per ajudar als qui l’envoltaven a entendre que el que veurien era obra de Déu. Aquell miracle justificaria les paraules de Jesús i els ajudaria a creure en ell. La voluntat de Déu Pare és que tots tornem a vida; en tots els miracles Jesús ens mostra de prop i en petit, el que Déu fa contínuament pels homes, encara que no ho veiem. El retorn a la vida de Llàtzer va ser la manera senzilla d’explicar-nos que Déu desperta cada persona que mor a una vida millor.

Jesús va guarir molts malalts, però només va tornar a la vida tres persones. Ho va fer per explicar-nos que la immortalitat que ens espera és millor que la vida que ara tenim i que ens cal passar per la mort per arribar-hi. Necessitem la mort perquè Déu ens netegi dels nostres pecats i malalties i ens pugui fer tornar a néixer a la vida plena que des del principi dels temps ens tenia preparada.