La resurrecció
Joan 20,1-18

Comentari

Jo visc al passeig de la Bonanova. Sempre havia pensat que aquesta bona nova o bona notícia es referia a tota la vida de Jesús explicada als evangelis, però en realitat la bona nova que van anunciar els primers deixebles va ser la resurrecció de Jesús i les seves conseqüències per a tots els homes. Allò era el més important per als primers cristians. El redactat dels evangelis va venir més tard, per al benefici d’aquells que ja creien en la resurrecció de Jesús. Així que ja ho sabeu, visc al passeig de la Resurrecció!

La resurrecció és l’únic miracle que ningú va presenciar. Els testimonis de la resurrecció no van veure ressuscitar Jesús, el van veure ressuscitat; el van tocar i van menjar amb ell. Durant cinquanta dies Jesús es va aparèixer als seus deixebles. Maria Magdalena va ser la primera que el va veure, però no l’única. També el van veure les altres dones, els deixebles d’Emmaús, els deu deixebles i Tomàs, Pau i, en una ocasió especial, cinc-cents deixebles el van veure alhora.

Maria Magdalena amb els ulls i els records torbats per les llàgrimes i el dolor no va reconèixer Jesús i el va prendre per l’hortolà. Però quan va sentir que Jesús la cridava pel nom el va reconèixer a l’instant. Era Jesús, el mateix cos que ella havia conegut, el mateix cos que ella havia vist morir a la creu, el mateix cos que ella havia vist a la tomba. Un cos que Maria Magdalena va voler abraçar fins i tot abans que el Fill rebés la primera abraçada del Pare després de tant sofriment.

Però Jesús havia de pujar primer al seu Pare, que és el nostre Pare, al seu Déu, que és el nostre Déu, abans de deixar-se tocar pels seus deixebles. M’atreviria a dir que Maria Magdalena no va ser l’única que va voler tocar Jesús ressuscitat. Calia que ella i els altres deixebles es consolessin amb la presència física del seu cos ressuscitat abans que ell els enviés el seu Esperit Sant. Serien ells qui proclamarien la bona nova, la bona notícia de la resurrecció de Jesús.

Per què calia aquell darrer miracle, la resurrecció? Calia als deixebles, i també a nosaltres, de veure com Jesús, el nostre germà gran, ens mostrava que hi ha esperança més enllà de la tomba: una vida de plenitud on ni el sofriment ni la mort tenen ja cap poder sobre nostre. Jesús, que amb la tornada a la vida de la filla de Jaire, del fill de la vídua o del seu amic Llàtzer ens havia mostrat que morir era com dormir, ens va fer veure en ell mateix què significava despertar. Per això sabem que quan morim Jesús ens cridarà pel nom i ens despertarà i es repetirà el missatge de l’àngel: “Ha ressuscitat d’entre els morts, i ara va davant vostre.” Al cel ens retrobem!