El gra de mostassa
Mateu 13,31-33

Text Bíblic

Jesús els proposà encara una altra paràbola: “Amb el Regne del cel passa com amb el gra de mostassa que un home va sembrar en el seu camp: la mostassa és la més petita de totes les llavors; però, quan ha crescut, es fa més gran que les hortalisses i arriba a ser un arbre; fins i tot vénen els ocells del cel a fer niu a les seves branques.”

Els digué una altra paràbola: “Amb el Regne del cel passa com amb el llevat que una dona va amagar dins tres mesures de farina, fins que tota la pasta va fermentar.”

Mateu 13,31-33; Marc 4,30-32; Lluc 13,18-21

Comentari

Aquí tenim una altra paràbola que fa servir Jesús per explicar-nos coses del Regne del cel. Aquesta paràbola del Gra de mostassa és germana bessona de la paràbola del Llevat, però encara que totes dues s’assemblen molt, no són idèntiques, ja ho veureu.

Jesús va inaugurar el Regne de Déu: “el Regne del cel és a prop!”, deia als seus deixebles. Amb les seves paraules i obres va sembrar la llavor del Regne. La paràbola explicava als seus deixebles que tot i que el Regne naixia d’una manera tan insignificant, com la petita llavor de mostassa quan s’enterra, el Regne es faria gran i arribaria a la seva plenitud.

Així com la llavor d’un arbre ja conté tot el que cal perquè l’arbre creixi i es desenvolupi, també la llavor del Regne que Jesús va plantar contenia tot el Regne de Déu que havia de créixer en el món. Segur que molts dels seus deixebles devien pensar que el Regne arribaria immediatament i de forma espectacular. Potser n’hi havia d’altres que estaven impacients i dubtaven de si era cert que el Regne del cel era a prop. Per això Jesús els va explicar que el Regne es manifestava a poc a poc, silenciosament, com la llavor enterrada, però que ja tenia tot el que calia per arribar a fer-se tan gran com per acollir tots els pobles de la terra.

Quan Jesús va morir a la creu i va ser sepultat, és possible que els deixebles recordessin aquesta paràbola. També Jesús havia estat enterrat, com el gra de mostassa. Quin desengany, semblava que totes les seves paraules i obres haguessin quedat en no res. Però quan Jesús va ressuscitar devien entendre el significat de la paràbola, Jesús deia la veritat: el Regne del cel havia arribat i cap mal no podria impedir que arribés a la seva plenitud!

El Regne d’amor i de pau que Jesús va inaugurar quan va venir al món serà com un gran arbre que acull tots els ocells que vénen a fer-hi el niu. Quina imatge més bonica va triar Jesús per parlar-nos del Regne del seu Pare. Ens omple d’esperança, de confiança i de pau. Que en la nostra vida, on el Regne encara avança cap a la seva plenitud, puguin dir de nosaltres que ja vivim com a ciutadans del seu Regne.