La perla
Mateu 13,44-50

Text Bíblic

Jesús digué: “Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp: l’home que el troba el torna a amagar i, ple de joia, se’n va a vendre tot el que té i compra aquell camp.”

També passa amb el Regne del cel com amb un mercader que busca perles fines: quan en troba una de gran valor, va a vendre tot el que té i la compra.”

També passa amb el Regne del cel com quan tiren una xarxa a l’aigua i la xarxa arreplega tota mena de peixos. Un cop plena, la treuen a la riba, s’asseuen, i recullen en coves els peixos bons i llencen els dolents. Igualment passarà a la fi del món: sortiran els àngels i destriaran els dolents dels justos, i els llançaran a la fornal ardent; allà hi haurà els plors i el cruixit de dents.”

Mateu 13,44-50

Comentari

La paràbola de la perla és la germana bessona de la paràbola del tresor amagat: totes dues parlen de trobar el Regne de Déu. S’assemblen molt per no són iguals. Fixeu-vos que el tresor va ser trobat sense cercar-lo, mentre que la perla la va trobar un mercader que buscava perles fines.

Jesús, en el Sermó de la Muntanya havia dit: “cerqueu i trobareu”, però com que sabia que ens és més senzill recordar les històries que els sermons, ens ho va voler explicar amb aquesta paràbola de la Perla: el qui cerca el Regne de Déu, el troba!

Tots sabem que un tresor o una perla són coses de gran valor, però heu de saber que en el temps de Jesús les perles eren considerades els objectes de més valor que existien. El mercader de la paràbola era un entès en perles i, quan va veure aquella perla, es va adonar que valia més que totes les perles que havia trobat abans. Per això els deixebles van entendre que Jesús donava al Regne de Déu més valor que cap cosa d’aquest món, no hi ha res que valgui més que el Regne del cel.

I per això el mercader que trobà aquella perla, com havia fet l’home del tresor, se’n va anar immediatament a vendre tot el que tenia. No sabem si l’home que va trobar el tresor era ric o era pobre, però parlant d’un mercader que cercava perles fines, Jesús feia entendre als qui l’escoltaven que el mercader havia de tenir una fortuna per poder-les comprar. Tant en una paràbola com en l’altra, aquells homes van renunciar a tot el que tenien per poder comprar el tresor o la perla.

Jesús ens diu que el Regne del cel és al nostre abast: si el busquem el trobarem i, si no el busquem, ja ens ajudarà ell a trobar-lo. El valor del Regne és tan gran que totes les coses d’aquest món: la riquesa, el poder, els plaers, la fama… ens semblen de poca importància. Jesús ens convida a renunciar a les coses d’aquest món i a fer-nos deixebles seus per poder ser ciutadans del Regne. Val la pena!