Les Paràboles

10 consells per a interpretar les paràboles

 
Aquest capítol està pensat per als pares i educadors, però els nois i noies que vulgueu aprofundir en el sentit de les paràboles també hi trobareu coses interessants.

Necessitem ajuda per entendre les paràboles de Jesús?

Són les paràboles tan complicades que necessiten una explicació per poder-se entendre? La resposta és no. Moltes de les paràboles són senzilles d’entendre, però també n’hi ha d’enigmàtiques, fins i tot difícils; per això voler-ne aprofundir el significat és una actitud ben legítima.

S’han d’interpretar les paràboles?

Hi ha estudiosos que diuen que sí, que cal buscar un significat simbòlic a cada detall de la paràbola. I n’hi ha d’altres que pensen que les paràboles no s’han d’interpretar, n’hi ha prou amb llegir-les tal com són. Entre els uns i els altres, la majoria d’estudiosos opinen que cap text es pot llegir sense un cert grau d’interpretació i que, per tant, les paràboles s’han d’interpretar. Ens aconsellen que cerquem la intenció general de Jesús per a la paràbola sense intentar trobar un significat al·legòric concret per a cada personatge, cada objecte o cada acció.

Com s’han d’interpretar les paràboles?

Amb molta cura. És fàcil manipular el sentit de les paràboles per adaptar-les a les nostres pròpies idees. Per això he recollit aquí els deu millors consells que ens donen els savis sobre com les hem d’interpretar. Espero que us serveixin!

1. Feu una primera lectura “fresca”

Llegiu la paràbola com si fos la primera vegada: de forma nova, neta, sense idees preconcebudes.

2. Torneu-la a llegir, a poc a poc

Feu una altra lectura més reflexiva: analitzeu el que fa i el que diu cada personatge, poseu atenció a cada detall, a cada paraula.

3. Compareu el text de cada evangelista

Si més d’un evangeli inclou la paràbola, llegiu cada text i compareu-los. Cada evangelista té el seu estil, per això hi trobareu diferències.

4. Esbrineu on i quan va explicar Jesús la paràbola

Cerqueu els textos anteriors dels evangelis per saber on va dir Jesús la paràbola i en quin moment. Mireu si fa grup amb d’altres paràboles.

5. Lligueu-ho amb els altres ensenyaments de Jesús

Això és el més important! Interpreteu la paràbola d’acord amb els altres ensenyaments de Jesús en els evangelis; si no lliga, malament!

6. Cerqueu el sentit general i eviteu els detalls

Busqueu el sentit general de la paràbola i no us capfiqueu amb els detalls de l’argument, podria ser que els arbres no us deixessin veure el bosc!

7. No interpreteu el que la paràbola no diu

No intenteu interpretar la paràbola a partir de suposicions de coses que no estan explicades en el text, us pot conduir a l’error.

8. Atenció al final!

En moltes paràboles el més important és al final. Si la paràbola té una conclusió, us donarà la clau de la interpretació correcta.

9. Recordeu que les paràboles…
  • Ens expliquen el que passa amb el Regne de Déu.
  • Ens ajuden a entendre el caràcter de Déu.
  • Ens fan veure què vol dir ser deixebles de Jesús.
  • Ens indiquen el que Déu espera de nosaltres.
  • I que no són per capficar-s’hi, sinó per convertir-nos i viure-les!
10. …i demaneu sempre a l’Esperit Sant que us ajudi

Deixeu que el Senyor us il·lumini i us obri el sentit de les escriptures. I recordeu: el qui demana, rep; el qui cerca, troba; i al qui truca, li obren!